25 november 2018

3 LEGFONTOSABB SZOKÁS, AMIN JAVÍTANOD KELL





Mindenki küzd valamely szokás elsajátításán vagy elkerülésén. Természetesen jobb, ha többnyire olyan szokásokkal vagyunk lefoglalva, amelyek a jóléttel, személyes fejlődéssel és az önmegvalósítással kapcsolatosak. Ám ugyanakkor, nem szabad sem azon szokásokról megfeledkezni, amelyek sajnos épp az ellenkezőjét „biztosítják” az életünkben. 


Változhatsz illetve „kiterjedhetsz” a személyiségedben és mindezt úgy, hogy igazán nem eröltetően, hanem rutinosan és rugalmasan. A szokások a fegyelemre tanítanak illetve oktatnak. Jobbá, egészségesebbé és boldogabbá teszik éltünket, közérzetünket és mindent amivel kapcsolatba kerülünk. A szokásaink a személyes fejlődésünk építőkövei. 

1# IDŐBEOSZTÁSI GONDOK


Bármennyire is szeretnéd idődet beosztani, valahogy mindig összejön, hogy valamely fontos eseményről lekéss illetve későn jelenj meg az adott helyen. Igyekszel ezen változtatni, de nem megy és inkább feladod. 

Az idő, bár nehéz elfogadni, de halad és ha nem haladunk vele, akkor ellene. Ott a gond, amikor nem úgy igyekszünk beosztani a mindennapjainkat, hogy az hasznos legyen a nap végén, hanem tele „tömjük” a programunkat minden ilyen vagy olyan feladattal, ami nem fontos vagy sürgős, de mégis azokat részesítjük előnyben. Ezt követi a pontatlanság, a „kapkodás”, amikor azt sem tudod mit tegyél előbb vagy hogyan szedd össze magad, mert semmit nem tudsz végrehajtani úgy, ahogyan azt teljes mértékben szeretnéd. Sikeres eredmények érdekében, fogj egy naplót, füzetet bármit, ami a rendelkezésedre áll és írj fel három legfontosabb teendőt, amit aznapra szeretnél kitűzni és amíg megnem oldod, ne lépj tovább, ez idővel „megszünteti” a feldatok felhalmozását és a pontosságban is előnyt jelent. Haladj lassan, de biztosan! 

2# SZEMKONTAKTUS HIÁNY


Bár nem is vagy tudatában vagy egyszerűen nem foglalkozol ezzel a témával, hogy mennyire fontos, amikor nem nézünk a másik szemébe, ha hozzánk beszél, nekünk magyaráz, kérdezz vagy csak köszön, ez borzalmas lehet a másik fél számára és olykor következményekkel szembesülünk. Sokszor jártál úgy, hogy nem „vettek” komolyan vagy nem figyeltek rád, amikor valamiről beszélsz vagy mesélsz, ez pedig annyira kellemetlenül érintett? Nem kell ezen elszomorodni, csak egy kicsit változtatni kell azon a figyelmességi problémán. Kezdve azzal, hogy amikor szemkontaktust kell valakivel váltanod, próbálj azzal szemben ülni vagy állni, a tested azzal szemben legyen, ne oldalt, ne háttal, nem fekve és semmikép nem úgy, hogy egyik személy egyik szobában, a másik a másikban, az már nem a kommunikáció része.

Ne kerüld a szemkontaktust, hanem ellenkezőleg válts minnél többet, minnél több emberrel, főleg, ha azokkal kapcsolatba kerülsz. A szemkontaktus a kommunikáció egyik legfontosabb „szabálya”. Tartsd szem előtt J Legközzelebb, amikor valakivel szót váltol, nézz egyenesen a szemeibe és figyeld meg, hogy mennyire jól fog annak az illetőnek esni, hogy Te fontosnak tartod őt, ez pedig kölcsönös tisztelet, érzés követi. 

3# HALOGATÁS


Bármennyire is nehéz, ne halogass semmit, ami igazán fontos. Ez az a fajta szokás, ami valójában mindannyiunk életében megjelenik, időnként vagy akár rendszeresen. Amikor, valamire nincs kedved, bármenyire is fontos az, ugysem fog menni. Ilyenkor, nem is érdemes eröltetni, mert mégrosszabbá válik a helyzet. Adj időt magadnak. Keress olyan aktivitásokat, amelyek ezekben a pillanatokban hatásosak. Nagyon hasznos egy motivációs könyv olvasás, vagy akinek jobban tetszik, egy motivációs videó követése, meghallgatása, ha ez segit, akkor ezt ki kell használni. Van akinél a mozgás, a sport nagy előnyt nyújt az ilyen lecsigázott momentumokban, akkor azzal kell együtt élni. 

Nem akkor van a gond, amikor halogatol, hanem amikor rendszeresen teszed illetve amikor már egy szokássá vált, szinte berögződött a mindennapjaidba. Ha szabadidőre van szükséged, vagy szabadságra illetve szünetet szeretnél, akkor kérd ki magadnak, vedd ki és engedd meg magadnak, hogy újra feltöltődhess. Az igazi nagy dolgok akkor látnak napvilágot, amikor hagyjuk, hogy a kreativításunk dolgozzon, ám ahhoz fress és hatátorozott attitüddel kell hozzáálni a feladatoknak.


Bármely szokást meglehet változtatni vagy teljesen megszüntetni, ha úgy kivánjuk. Ám ne keverd össze a szokásokat, a szükségleteiddel, amelyek legtöbbjük ösztönösek és automatikusan jelzik a vágyaikat. Ha éhes vagy, eszel. Ha szomjas vagy, iszol és így tovább. Figyeld meg szokásaidat, amelyek zavaróak számodra és változtatni szeretnél rajtuk, követsd őket, hogy mikor „jelentkeznek” milyen körülmények között jelennek meg és azt kezd boncolgatni, lehet maga egy helyzet, vagy különféle emberek társasága, munkahely vagy bármi, ami ezeket az állapotokat fejezik ki és „rossz” szokásokkal próbálod levezetni. Ha nem szereted a jelenlegi munkahelyed vagy a szakmád, akkor megesik, hogy gyakran elkésel, nem érkezel meg időben. Ha nem érzed jól magad bizonyos emberek között, egyszerüen nincs közös témátok, akkor több mint valószínű, hogy nem fogsz szemkontaktust váltani azokkal. Vannak, olyan feladatköreid, amellyeket nem szivesen végzel el, inkább jobbnak látod, hogy egyszer-kétszer elhanyagold, ami persze tovább fajúlhat. Mindezek a példák arra összpontosítanak, hogy nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is megtesszük akár nap mint nap. Tégy különbséget azok dolgaid között melyek tényleg fontosak, figyelemreméltóak és kéz a kézben járnak a fenti „javult” szokásaiddal. Ne feledd, hogy a szokásaid tükrözik aki vagy és azok továbbfejlődése, akivé válsz majd.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése