30 szeptember 2018

LELKESEDJ...





TE dönts és cselekedj a céljaid, az álmaid és minden vágyaid felett, ez a szerep a Tiéd és Te vagy az egyetlen tulajdona...


Dönts!


Mindenki életében vannak fontos vagy nagyon fontos, kevésbé fontos és nem fontos dolgok. Természetesen arra gondolsz, hogy ez egyértelmű. De mennyire követed azt a „hierarchikus” sorrendet? Illetve melyik véglettel kezded, a nagyon fontossal vagy a kevésbé fontossal? Nos, ez nem mindegy, ha tudod, hogy mikor, a nap melyik időszakában vagy a legproduktívabb, AKKOR érdemes a legfontosabb dolgokon töprengeni és megoldani, úgy, hogy Cselekszel!

Célozz!


Jobb a dolgokat mihamarabb elkezdeni vagy végbe vinni, hiszen ha valami nagyon fontos, akkor nem várhat tovább. Ennek alapján, elsőbbséget nyer és azzal érdemes kezdeni a napot vagy a napi programot. Az a prioritás számodra, amivel kezded a napod. Egyik legkönnyebb út, hogy rendszerezd a tennivalóidat, hogy listát készítel és a legfontosabbtól, a kevésbé fontoson át, az egyáltalán nem fontosíg, felvázolod és úgyanabban a sorrendben követed. 



Cselekedj!


Mire vársz? Ha eldöntötted, hogy mit akarsz, hogyan szeretnéd és ami a legalapvetőbb, hogy miért teszed, akkor láss neki! Ha pedig még mindig ott állsz, hogy fogod a fejed és nem tudod, honnan kezd el vagy minek láss neki előbb, annyi teendőd van és ráadásul mindent, amit elhanyagoltál be kell hozz, akkor is láss neki. Ez kemény diónak tűnik, de nem lehetetlen. Kezd el és a többi magától kialakul. 

Mit, Miért és Hogyan?


A legfontosabb, hogy ne a „Mit” és a „Hogyan” kérdéssel foglalkozz, hanem egyenesen vágj bele a Miért kérdésbe valamint annak a válaszára fektess hangsúlyt. Ha, pontosan tudod, hogy miért viselkedsz, öltözködsz, beszélsz, helyekre eljársz, tanulsz, dolgozol, barátságokat kötsz, szokásokat fejlesztel ki úgy, ahogyan csak TE teszed, az egy „keretet” add, arról, hogy milyen ember vagy és mélyebb értelmet add arról, hogy milyen adottságokkal rendelkezel illetve mi az vagy mellyek azok a tevékenységek, amik lekötik az időd és figyelmed, ez pontosan tükrözi, hogy mivel szeretsz foglalkozni, ami meghatározza nemcsak mindennapjaidat, hanem a jövődet is.  Röviden, minden időtöltésed TÉGED jellemez, jelképez és építi be a jövődbe. Bármilyen teendő előtt, tedd fel Önmagadban a kérdést, hogy Miért teszed? A Mit és Hogyan úgy is magától jön. A „titok” a Miértben rejtőzik. 




Igen, Nem és Néha


Ahhoz, hogy fókuszálni tudj a teendőidre, kell tudj Nem-et mondani, minden olyan „kihivásra”, ami nem a céljaiddal kapcsolatosak és megzavarhatják a koncentrációdat. Ez nemcsak elveszi a figyelmed a céljaidról és legszebb álmaidról, hanem egyre messzebb visz azoktól. Ahhoz, hogy minnél több időd legyen foglalkozni Önmagaddal, megkell tanuld kezelni az idődet úgy, hogy ne bánts meg azzal senkit, de egyensúlyozni tudd a dolgaidat és karban tartani azokat. Néha, kell egyébb dolgokra is figyelmet és időt szentelni, ami lehet nem a legfontosabb kategóriába sorolható, mint például a bevásárlás, a számlák kifizetése (mert ezt más is megteheti helyetted), ám lényeges és nem jó elhanyagolni. A hanyagolás is egy szokás. Most következik a legfontosabb, az igazi „aranyszabály”, az Igen-válasz. Mondj igent minden olyan teendőre, ami a céljaiddal kapcsolatosak. Mondj igent mindenre, ami a fejlődéseddel kapcsolatos és mondj igent mindenre, ami a Miért válasszal áll összeköttetésben. Mindemellett kiszeretném hangsúlyozni, hogy soha NE engedd meg senkinek, hogy helyetted döntsön. A döntés kizárólag rajtad múlik és csakis a TE kezdeben van!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése