03 február 2020

Hogyan gazdálkodj?




Rengeteget vagy túl sokat költekezel, akár fölöslegesen, akár hasznosan. Ez, folyamatosan azt az érzést váltja ki belőled, hogy ez nem jó, változtatni kell, de akárhányszor “megpróbálnád”, nem jár sikerrel. Amikor, odakerülsz, hogy leellenőrízd a számlád vagy a kis perselyed, ahol megtakarítani vágysz, rosszul vagy még a gondolatától is, hogy mi vár Rád, hiszen pontosan tudod, hogy a megtakarítás nem az erősséged. 


Lehet, hogy azon tűnődsz, hogy mégis miért tettem idézőjelbe “megpróbálnád” szót, hiszen Te tényleg teszel azért, hogy elérd a célod. Nem is megkérdőjelezni szeretném, hogy ki mennyire hatásosan vagy mélyen igyekszik véghez vinni e célt, teljes mértékben és biztosra veszem, hogy mindenki küzd ezzel a feladattal, ami egy igazi kihivás mindenki számára. Ám, amiatt fektettem hangsúlyt a bizonyos szóra, mivel ez semmit vagy akár mindent meghatározz.

Amikor valamit megpróbálunk vagy kipróbálunk, egy élménnyel vagy tapasztalattal gazdagítja meg életünket. A próba, mindig egy ötlettel, egy elképzeléssel veszi kezdetét, hogy hová szeretnénk eljútni, hol szeretnénk látni önmagunkat. Ha, valamit jobban megszeretnénk ismerni, többet megtudni arról, megpróbáljuk, kipróbáljuk avagy próbára tesszük. 

Semmit sem határozz meg, hacsak nem tanulsz úgy a vesztességekből, mint a sikerekből egyaránt. Viszont mindent meghatározz, ha nem állsz le az újra meg újra való megpróbáltatástól, hiszen az mind jobbá, erősebbé és tudatosabbá fog tenni, amíg célba nem érsz.

Néhány ötlettel szeretnék szolgálni, ami megkönnyití és elérhetővé teszi, hogy sikeresen megtakarítsd a kemény munkád alapján megkeresed összeged negyed vagy akár fele részét is.





1. Tűzd ki a célod! X idő alatt Y összeget szeretnél megtakarítani

A célod hátterében mindig, minden esettben egy erőteljes motiváció álljon, ami által olyan akaraterő tör ki belőled, hogy úgy érzed, hogy bármit elérhetsz. A szenvedély, ami megmozdít, az ambició, ami előrevisz, a szándékod, ami megerősít és mindent megváltoztat, hogy azt megvalósítsd!

2. Mindig írj listát mielőtt bevásárolsz

Lehet az élelmiszer vagy egyébb szükséges tárgyak. Pontosan tűzd ki mire van szükséged (“Minden élőlénynek vannak szükségletei, vagyis igényei, amelyek kielégítésre szorulnak. Alapvető szükségletekről beszélünk, ha azok kielégítése az emberi élet fenntartásához elengedhetetlen: ilyenek például az evés, az ivás, az alvás igénye. Más szükségletek az élet minőségének javítására irányulnak” – forrás: Wikipédia). Ebből merits erőt és motivációt, hogy vannak dolgok, amik egyáltalán vagy akár teljes mértékben fölöslegesek, ezeket jobb ha kerülöd vagy ha mégis szemed elé kerülnek, vedd elő a kitűzött célod, ami akár papíron akár csak fejben látod magad előtt, segíteni fog leküzdeni és elleneállni, hogy megvásárolj valamit, amire semmi szükséged. Tegyél érte! Légy szigorú önmagaddal szemben, viszont ne vonj meg mindent a hétköznapjaidból. 

3. Pillanatnyi öröm

Légy erős és légy bátor, örömöd leld az emberekben, akik melletted és körülötted vannak, mindemellet, akik körül Temagad vagy. Ne a pillanatnyi örömszerzés határozza meg a valódi boldogságod és szívből érkező mosolyod. Találd meg örömöd, olyan dolgokban, mint, amikor társaságban vagy, akár egy vacsora alatt, vagy egy jó forró tea mellett. Végső soron pedig íratkozz le minden olyan levélről vagy csatornáról, online webshopról, ami csak meggátolja, hogy célbaérj, elveszi minden idődet és figyelmed letéríti az útról. 

4. Home-made / Házi készítésű

Nincs sem finomabb, sem gazdálkodás szempontból jobb, mint a saját kis otthonodban elkészíteni a kedvenc ínyencségeket, ami nem kerül annyiba, mint, amikor a városban fogyasztol. Bárhová mész, vigyél útravalót, ha nagyon megéheznél vagy megszomjaznál, mindig legyen nálad, ami enyhíteni tudja a szükségleteidet. Nagyvásárlás előtt, még mielőtt elíndulnál otthnról, reggeliz vagy ebédelj meg, hiszen a szemeinkkel mindent megkívánunk, amikor illatok és finomságok között sétálgatunk. A célod érdekében, mindent elkell követni, még akkor is, ha lekell mondanod az e heti péksütidről vagy kedvenc ropidról. Le a listáról a nasikat! 

5. Kövesd a költségeidet

Minden alkalommal írd le, hogy mire költekeztél és mennyit, csak így leszel képes követni és félretenni. Készíts papírlapon készült táblázatot kézileg vagy akár számitógép segítségével. Ígyekezz felezni a listád, amiket eddig vásároltál és amikre mindidáíg elköltöttél, kizárólag a hasznosra és szükségletekre koncentrálj, ami az alap, semmi több. Tudom, hogy ez nehéz, főleg az elején, de ez sem tart örökké, csak amíg a kitűzött célod eléred. Ebből merits erőt, pozitivítást és kitartást. Sok sikert kívánok hozzá!

Ne feledd, hogy ez alkalommal is írhatsz nekem üzenetet, ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy. Örömmel válaszolok! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése