18 február 2020

Pénzügyi szabadság



Sok embert foglaltoztatja e témakör és ugyanakkor sokan küzdenek ennek elérésében, bár nem megy olyan könnyen, mégis néhánynak sikerül elérni, hogy hogyan teszik, ez a nagy kérdés. Próbáljuk együtt megfejteni titkát.




Elsősorban, mit jelent az, hogy pénzügyi szabadság?


Röviden annyit jelent, mint pénzügyi függetlenség. Bővebben, akkor beszélünk pénzügyi szabadságról, amikor valaki már nemcsak, hogy gazdag, de van elég jövedelme (passzív jövedelem) ahhoz, hogy élete végéíg eltudja tartan önmagát és a szükségleteit ellátni, anélkül, hogy másoktól függjön. 


Mitől lesz valakinek “passzív jövedelme”? Ez egy másik frappáns kérdés.


Akkor szerezz valaki passzív jövedelmet, amikor egyszerűen nem tesz semmit (nem jár be munkahelyre, nincs fizikai megeröltetés) a jövedelem érdekében vagy csak nagyon kevés beavatkozásban vesz részt, amitől jövedelemet élvez. 


Mindenki szeretne és igyekszik függetlenséget szerezni, csak kevesen tudják hogyan illetve mi a csodaszer, a bevált módszer, ami által megvalósítható. Nos, mindennek előtt ami biztos, hogy hosszú az odáíg elvezető út valamint erőfeszítéssel jár. Valamit, valamiért. Mások tapasztalata arra tanúsít, hogy ami a legfontosabb ebben az utazásban, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha már úgy érzed mindent megtettél. 


Néhány új “szabályt” bevezethetsz a mindennapjaidba, ahhoz, hogy pénzügyi függetlenségbe részesülj. Figyeld meg, gondosan nézz körül, írd le vagy rajzold meg, ahogy a legkönnyebb Neked, hogy mi az amihez értel, mivel szereted a legtöbb idődet tölteni, milyen tulajdonságaid vannak, mi érdekel különösen, akár másokban mi fog meg, milyen témakör, milyen ágazat vagy terület kelti fel az érdeklődésed és figyelmed. 



Mindannyian több dologgal szeretünk foglalkozni nap mint nap, nemcsak az aktuális munkakörrel, ahová bejárunk. A hétköznapi munka mellett foglalkozhatsz egyébb kisebb feladatokkal, amelyek az idő, fejlődésed és tapasztalatod során akár a saját business-ed lehet és saját magad főnöke lehetsz olyan szinten, hogy Temagad osztod be a saját idődet, mikor, mennyit és hogyan végzel a teendőiddel, nem kell senkitől és semmitől függnöd. Ez nagyon jól és szépen hangzik, csak a megvalósitása gyötrő feladat. Nem lehetetlen, ezt biztosra veheted. 


Haladj lépésenként. Biztos, hogy már hallottál a “Pareto Principle” törvényéről vagy szabályáról, ha pedig nem ezzel akár el is kezdheted az önfejlődésed, a passzív jövedelmed felé. A Pareto elv, arról szól, hogy a 80% következmény a 20% befektetés eredménye. 


 A 20% befektetésed (energia, idő, anyagiak vagy tartalék) fogja megtermelni a 80% “termést”. Emiatt érdemes gondosan odafigyelni, hogy mivel töltöd a legtöbb időd, hiszen abból fogod learatni a gyümölcsét. A napi feladatok szintjén úgy célszerű nekilátni, hogy a legfontosabb kitűzött teendővel induljon a nap, majd ezt követően a legkevésbé fontos feladatok következzenek. Ez egy bevált elv és müködőképes, ha helyesen követed. 


További lényeges lépések a pénzügyi függetlenség elérésében: kezd el megtakarítani a bejöveteled egy részét, úgy hogy, egy bizonyos %-ot félreteszel minden hónapban vagy hetente, ahogy számodra egyszerűbb, gondolj arra, hogy ez a fizetés, ami Téged illet a befektetett munkád alapján. Ami félre van téve, nem szabad hozzányúlni, csak kizárólag vészes esetben. Egy másik fontos lépés, gazdálkodj okosan, csak az alap szükségletekkel érdemes foglalkozni, minden mást kizárni. Nem utolsó sorban, egyik legfontosabb lépés, a befektetés. Az lehet nyúgdíj, életbiztosítás vagy egyébb befektetés, ami által bebiztosítod a jövődet. E befektetés, nem feltétlenül pénzben mérhető, lehet időt és energiát befektetni Önmagadba, ami a hasznodra válik és hosszútávon a passzív jövedelmeddé kerekedhet, ami pedig elvezet a pénzügyi függetlenséghez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése