06 január 2020

ÚJ ÉV, ÚJ ÉVTÍZED


   Elérkezett az a pillanat, amire sokan vártak, egy gazdagabb, sikeresebb és eredményteljesebb esztendőre, ami ujabb reményekkel dúsít és titokzatos meglepetéseket tartogat, van, akik hisznek e mondásban, vannak, akik viszont nem. 

Minden, amiben hiszünk, az valós és igaz.

   Az új év, mindig valami újat illetve egy ujabb kezdetett jelent. A történelem során, szokássá vált, hogy Új Évi fogadalmat teszünk valamint célokat tűzünk ki és ez által, elkezdhetjük felépíteni és elérni azokat az álmokat, amikre mindig is vágytunk. Ez egy lehetőség mindenki számára, aki együtt él vele. Nemcsak megkönnyití azok életét, akik akarnak valami jobbat és eredményesebbet kihozni az életben és önmagukból, hanem továbbítani tudják gyermekeiknek, unokáiknak valamint a világnak és az elért sikerekkel bizonyítani képesek, hogy egy kis hít és a hozzáíllő cselekedettel hegyeket mozdíthatunk. 


   Kb 4000 éve ezelőtt a Babiloniaiak voltak az első emberek, akik ünnepelték az új évet valamint ugyancsak ők voltak az elsők, akik Új Évi Fogadalmakat tűztek ki maguk elé, ami ugyan nem minden esetben saját önmagukra vonatkozott, hanem másoknak való jó és nemes, kedves cselekedetekből tevődött össze. Ők voltak, azok az emberek, akik erős hittel rendelkeztek (és ez nem vallásról szól), hogy amint teljesíteni tudják az új évi fogadalmaikat, akkor a következő év újabb sikerekben lesz gazdag, külőnben, minden marad a régi és semmi fejlődés nem mutatkozik a jövendőbeli eszendőre tekintve. Fogadalmaik közzé tartoztak azok a célok, hogy minden adóságot visszaadnak, ha valakinek valamivel tartoztak, illetve ha valamit kölcsönöztek, mindenképp visszajuttatják a gazdájához. 
Ma már kevesen tűznek ki, vagy akár egyáltalán, hasonló célokat, hiszen egy rohanó világban élünk, ahol minden csak önmagunkról szól. 

   Az új, a szó szoros értelmében - hogy jobb megtekintéshez férkőzzünk - nem más, mint valami, ami még eddig nem létezett, nem volt, nem bírtokoltunk vagy használtunk, valami, ami teljesen új és a tudomásunkra jutott. Bár érdekes meghatározásnak hangzik, mégis mennyire valós a mindennapi életben, ha tudatosítjuk önmagunkban. 
Figyeld meg az emúlt évedet, hogy miben voltál sikeres, milyen célokat, eredményeket értél el, valamint, ami a legfontosabb, amit kitűztél az elmúlt évre (ha kitűztél), sikerült-e megvalósítani vagy beteljesíteni. Érdemes egy összegzést létrehozni az elmúlt évről, hogy az újhoz tiszta lappal lehessen nekilátni. Sokan ezt már decemberi hónapban elkezdik, hogy az Új Évet kizárólag újabb célokkal indítsák. Semmi nincs elveszve, aki ezt januárban teszi vagy akár februári hónapban, ha olyan célokról van szó, ami időigényesek, valamint a gazdája nem eléggé felkészült rá, akkor minden indok nélkül megengedheti magának, hogy átvigye a következő évre.


   Ha, már a 2020-as évre szóló célokat és fogadalmakat kitűzted, akkor akár neki is láthatsz azokat megvalósítani. Nem kell azonnal feszültté válnod illetve túlterheltnek érezned Önmagad emiatt, hiszen semmi okod rá, addig, amíg higadtan és lazán nekilátsz és valahol elkezded. Nem kell nagy vonalakban látni az egész kimenetelét hiszen egy egész éved van rá és minden lebontható apró részecskékre. Két út is létezik, hogyan kezdheted, hogyan látthatsz neki a céljaid megtervezéséhez, az egyik út, hogy a célból kiindulva lebontod hónapos tervre, majd hetekre és végül napokra, hogy hogyan szeretnél eljárni azokkal, miként szeretnéd elérni és eredményhez jútni. A másik út pedig, hogy a cél megvalósulásából kiindulva visszafelé haladva, hogy hogyan valósult az meg, mi kellett hozzá, milyen eszközökre volt szükség, mennyi idő alatt válható valóra, kik társúlnak a céllal, kivel kapcsolatos valamint honnan inspirálod Önmagad, mi növeli a motivációd és a kreativításod a céljaiddal kapcsolatban.  A célok kategorizálhatóak - karrier, munka, család, barátok, kapcsolatok, szerelem, jólét, egészség, pénzügy, személyes fejlődés - színek, szimbólumok vagy képek segítségével pedig könnyebben szembetünőek és maradandóak. Nem kell hozzá csak egy toll és egy füzet, de ez már személyreszabott, ki hogyan szereti és felel meg neki. Ha túl sok és hosszadalmas munkának tűnik, inspirálódj másoktól, kérj tanácsot vagy egyszerüen kezd csak egy céllal, majd ha megvan, neki lehet fogni a következőnek. 


   Mivel nemcsak egy új évbe léptünk, hanem egy teljesen új évtízedbe, érdemes megfontoltan nekivágni, hogy akár egy egész évtízedet, vagy csak néhány évet előre kigondolni és elképzelni. Ne légy könyörületes a célokkal, ne tartsd vissza azokat, mindent érdemes papírra vetni és megvalósítani. Minnél több cél, annál több motiváció és több értelem mindenben, amit teszünk és amivel foglalkozunk nap mint nap. Boldog Új Esztendőt!



***Ha kérdésed akad, tanácsra van szükséged a céljaiddal vagy fogadalmaiddal kapcsolatosan, bátran írj, emailben felelek.***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése