16 december 2018

5 JÓ SZOKÁS, AMIT AZ ÉLETED RÉSZÉVÉ TEHETSZ


A szokások automatikusan, szinte reflexszerűen müködnek, amelyek a viselkedésünkben játszanak fontos szerepet, azok lehetnek építőek vagy rombolóak. A sikereink eléréséhez minnél több jó szokásra van szükségünk, hogy elérjük amit szeretnénk. 


A szokások megváltoztatása a rossz szokások konvertálásával is veheti kezdetét, ilyen például, amikor egyik rossz szokásról igyekszünk „megszabadúlni” és arra gondolunk, hogy „rosszul osztom be az időm, elkések, nem érkezem meg időben, pontatlan vagyok” és még sorolhatnám, ez esetben ha megneheziti életünket és útban áll a sikereink elérésében, erős akarat és döntés alapján elhatározhatjuk, hogy elég volt, nincs több pontatlanság és véget vetel a negatív szokásnak, amit felváltol a pozitív szokással, azzal, hogy pontosabb leszel és igyekszel időben elkészülni, elérni egyik vagy másik helyszinre, ahol olykor más embereket megváratattol a pontatlanságod miatt, ami akár kedvetlen következményekkel is járhat. A mások megvárattatása akár tiszteletlennek is tünhet a kivülállóknak, hiszen azok idejével játszadozol. Bár kemény küzdelmet jelenthet a mindennapi életben, mégis érdemes megpróbálni és egy kis erőfeszítéssel minden, akár egész életed is megváltozhat...ekkor nemcsak egy rossz szokást engedtél el, hanem sikerült egy új, poztív szokást az életed részévé tenni, ami azt jelenti, hogy két szokáson dolgoztál egyszerre mindvégig. Az egyik felváltja a másikat.

A siker és a megvalósulás nem hagyja el többé kezed...


Az optimizmus vagy a pesszimizmus is szokássá tud válni ha sokat „gyakorlod” azt. Minden változás egy-egy szokás lemondása vagy behozása által valósul meg és ez életünket megkönnyiti és lehetővé teszi a fejlődést nemcsak a személyes életben, de a külső világgal kapcsolatban is. 

Tedd fel Önmagadban a kérdést, hogy mellyek azok a szokások, amit szivesen életed részévé tennél illetve azok által, minden jobbá és sikeresebbé változtatná meg életed. Vedd sorba ezeket a szokások elsajátítását, egyenként tedd a mindennapjaid részévé, hiszen intenziven és erős mély, elszántsággal könnyen megragadhatóak. Miután egyik sikerül, a következőnek könnyebben állsz hozzá, majd a harmadik, negyedik szokásnál tartva rutinná válik és már az is egy szokás lesz, hogy időnként újat vigyél be az életedbe. 

Olykor, azt mondják, hogy „meg kell változnod” és erre érkezik a válasz „dehát én ilyen vagyok”, itt van a baklövés, mert a szokások annyira meghatározzák személyiségünket, hogy teljes mértékben elhisszük, hogy mi olyanok vagyunk, de nagy meglepetés érhet, amikor egy „aha” élmény vagy pillanat megérint és rájössz, hogy valóban ez és minden változtatható. 

Nem Te kell változz, hanem a szokásaid!


Ahhoz, hogy a siker és az önmegvalósulás életed része legyen, tenned kell érte és nem is keveset, hiszen minden áldozattal jár, de nem mindegy, hogy mi a célod valamint mi a várt eredmény. Azt mondják, hogy „sok kicsi, sokra megy”, nos ennek akár több értelme is lehet, de vonatkozhat arra is, hogy mindennap egy apró lépés és máris közelebb állsz a sikeredhez valamint minnél többet teszel céljaidért vagy ez esetben szokásaidért, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerüljön elérni azokat. 

Foglald össze, hogy mellyek azok a szokások, amit szeretnél bevonzani életedbe. Az alábbi 5 szokás nem véletlenszerűen lett kiválogatva, hiszen a lelki és testi fejlődéséhez egyaránt hozzájárul, mellyek beiktatása döntő változást hoz életedbe.


1.            Sport: ez bármit magában foglalhat, ami a mozgással kapcsolatos, lehet néhány egyszerű  gyakorlattól, amit akár otthon elvégzel egész a teremben elvégzett aerobik, tánc vagy kemény edzés is. Továbbá lehet kocogás, futás, kerékpározás, uszás, bármi, amit élvezettel végzel el és komolyan odateszed magad. Nemcsak az egészségednek tesz jót hosszútávon, hanem a közérzeted is jobbá, pozitívabbá válik. Tápláld be a mindennapi programodba legalább a 10-15 perc mozgást, amit később megfogod kösszonni a mostani énednek, hiszen a siker egyik alapja a rendszeres mozgás.

2.           Olvasás: ha naponta beiktatod a programodba, sokkal hatékonyabb és produktivabb leszel. A napi olvasás nemcsak kikapcsolódást jelenthet, de többek között információgyüjtés, tudatosság fejlesztés és mindez sikeresség felé vezető út. Ahhoz, hogy közelebb tudd Önmagad a céljaidhoz, minnél többet kell böngész és kutass olyan tények után amellyek hozzájárulnak, hogy megvalósítsd azokat. E szokás ugyanakkor számos jótékony hatással bír, mint memóriafejlesztés, jobb koncentrációképesség, amely által további fejlődést jelenthet számodra, a karrieredre, kapcsolataidra és eleve a mindennapi életben. Tüzd ki Önmagadnak és tartsd be, míg szokássá válik, hogy naponta legalább 5 oldalt olvass, olyan témakörben, ami érdekes, tanulságos vagy szórakoztató számodra.

3.           Célkitűzés: egyik legfontosabb szokás, amin nap mint nap dolgozni, javítani és fejleszteni érdemes. Céljaid elérése egyik napról a másikra úgy valósítható meg, hogy azokat apró célokra bontod le, valamint kis lépésekben haladsz, amíg célba érsz. Minden sikeres ember a napját a célok kitüzésével kezdi, ez az ugymondott hajtóerő, ami beinditja a cselekvést. Légy konkrét a céloddal kapcsolatban, ne általánosíts, hanem tudd pontosan meghatározni azt. Nem mindegy, hogy szeretnél egy idegen nyelvet megtanulni vagy pontosan tudod, melyik az az idegnyelv, amit elsajátítanál. Továbbá, a célod, akkor lesz mérhető, ha azt apró lépésekben követed. Minden esetben olyan célt tűzzél ki magad elé, ami egész biztosan elérhető. Nem mindegy ha a célod, hogy a Holdra utazz vagy egy másik országot, kultúrát szeretnél meglátogatni és megismerni. A célod relevánsnak bizonyul, ha tényleg fontos, nélkülözhetetlen és kiemelkedő jelentőseggel bír. Tűzzél ki határidőt céljaidnak, ám az ne legyen sem túl hosszú, messzire határolt, ám sem túl rövid idő, reális legyen, ami biztosan bevállik.

4.           Gazdálkodás: ez az egyik olyan szokás, amit a legnehezebb betartani, hiszen ki nem szeret költekezni valamint vásárolni, olykor még meg is feletkezünk, hogy mennyire fontos és hasznos hosszútávon odafigyelni az anyagi javainkra. A gazdálkodás több mindent önmagában foglal, nemcsak hogy mennyit költöl el, hanem, hogy pontosan mire költöd, fontos és szükséges dolgokra vagy csak „fölösleges” kellékekre, erre érdemes jobban odafigyelni. A jövedelmedből előbb fizesd ki Önmagad, ami neked jár, amit akár félretehetsz, majd a többi rész megy a szükségletek felé és egyébb dolgokra, mint befektetés vagy tanulás, hobby, szórakozás kategóriába. A gazdálkodás hasznos és követendő hosszútávon, ha igazán megragadod ezt a szokást és betartod figyelemmel és kitartással nagy sikereket érhetsz el általa.

5.            Tanulás: ez egy másik legfontosabb szokás, amit nemcsak, hogy érdemes, ám a leghasznosabb dolgok egyike rövidtávon és hosszútávon is, csak csinálni kell. Mi van attól jobb, mint a saját magadban való befektetés? Tanulni egy idegen nyelvet vagy egy új sportágat, akár több történelmet, igazán bármit, ami érdekel, szivesen elsajátítod és mindenképp újszerű. Ha naponta fél órát is szánsz arra, hogy fejlezd Önmagad bármilyen téren, ami a cáljaiddal kapcsolatos az már fél siker learatása.


Mindegyik fennebb talált szokás egyike kialakítható és követendő, ha minnél több figyelmet fordítasz azokra, amíg automatikusan müködnek. Nem kell ezeket görcsösen, eröltetve mindenapossá tenni, hanem lassan, lépésenként és ami maximális sikert biztosít, ha egyesével alakítod ki azokat. Próbáld meg, semmi veszitenivalód nincs, ha pedig ezeket már elérted, onnan már csak felfelé haladsz a sikerskálán.
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése