31 december 2018

BOLDOG ÚJ ÉVET 2♥19!!! HAPPY NEW YEAR 2♥19!!!



                 


                 create                          plan
         love                      be                    happy                                                                                               
           entertaine                            succeed

                       enjoy                   live
                                   make it!
 


 
                           


30 december 2018

CÉLKITŰZÉS AZ ÚJ ÉV ELJÖVETELÉRE


Lassan beköszönt az új év, mely újabb reményekkel és lehetőségekkel érkezik, ha teszünk is érte és ami még fontosabb, ha befogadjuk azokat. A lehetőségekkel, a célokkal, tudni kell együtt élni, nem elég csak tudni, hogy vannak, hanem küzdeni kell értük és azonosulni azokkal.


A célkítüzés az elméleti részzel veszi kezdetét és a praktikai résszel végződik vagy valósul meg. Nos, nem mindegy, hogy hogyan veszi kezdetét, hiszen attól fog függni a kimenetele. A célok kitüzésében sokféle módszer és technika létezik, amely használható és elvezet a célbajutáshoz, ezeket érdemes ésszerűen használni, hiszen csak akkor lesz megvalósítható egy cél, ha teret és eszközöket adunk hozzá. A céljaid kitűzéséhez és meghatározásához, használhatod a SMART módszert, mely egyik legismertebb és legkönnyebben használható eszköz. Ez az eljárás segít, hogy pontosabb vázat kapjál a vágyaiddal kapcsolatban és azok kimeneteléről. Továbbá, ez a technika, 5 fontos kritériumot foglal magában, ezek a következőek: specifikusság (S = specific), mérhetőség (M = measurable), elérhetőség (A = achievable), relevancia (R = relevant) és végül időben behatárolt (T = timed). Első lépés, megállapítani, hogy a cél mennyire specifikus, emiatt pontosan megkell határozni, hogy mit, mennyit és mikor valósítható meg. Ahhoz, hogy mérhetővé váljon egy cél, követni kell apró lépésenkként és megfigyelni, hogy pontos adatokkal szolgáljon, nem általánosan foglmazni. Hogy mennyire elérhető egy cél, nagyon fontos minden eszközt összeszedni, ami ahhoz szükséges. Nekilátni egy célnak eszközök nélkül, elég nehéz lesz megvalósítani. Az eszköz lehet, anyagi befektetés, idő, erőfeszítés és olyan tulajdonságok vagy készségek, amelyek hozzájárulhatnak a megvalósításhoz. Továbbá, a cél akkor lesz releváns, ha az egyik legfontosabb céljaidról van szó. Figyeld meg, hogy a cél mögött lévő szándék, eredmény mennyire fontos, mivel változik meg életed, ha ezt a bizonyos célt eléred. Végül, szabjál ki minden célnak reális határidőt, mert az fog igazán motiválni, hogy mindennap tegyél érte és elérd azokat. 

 
Majd ezeket sorba lehet venni és körbeírni célokkal, ezen kritériumok fogják meghatározni, hogy egy cél mennyire fontos szerepet tölt be életedbe és mennyire elérhetőnek és valósnak bizonyul. Miután megvan a pontos váz, hogy milyen célok kötik le figyelmed, amellyek megvalósításán szeretnél dolgozni, akkor nincs más dolgod, mint nekivágni, nap mint nap tenni azokért, csupán öt-tíz perc is elegendő, hogy haladj és célbajuss. E technika nemcsak a céljaid megvalósításában játszik fontos szerepet, hanem Önmagad menedzselésében és a további személyes fejlődésben rendkivül kiemelkedő tejesítményt nyújt. 


Még a célkitűzés elején nagyon fontos eldönteni, hogy melyik céllal érdemes foglalkozni olyan szinten, hogy több előnnyel járjon, nem pedig hátránnyal illetve semmilyen hátrányt ne hozzon maga után. Lehet, hogy számodra fontos és jó az a cél, de másnak kárt okozol azzal.


Írj össze olyan célokat - legalább tízet - amivel biztosan foglalkozni fogsz és törekedni azok megvalósulásán. Adott néhány cél, ami hozzásegíthet a saját egyedi listádhoz: 

1#

Tanulj egy új idegen nyelvet, ami nagyon tetszik és régóta vágysz megtanulni.

2#

Utazz el egyik kedvenc városba, országba, ahol új kultúrákat megismerhetsz.

3#

Olvass 2019-ben havonta legalább egy könyvet.

4#

Táplálkozz egészségesen, több zöldség és gyümölcs.

5#

Sportolj hetente, kocogj vagy sétálj a friss levegőn.

6#

Mozdulj ki a komfort zónából és légy többet társaságban.

7#

Foglalkozz többet a kreativítással - rajzolás, festés, grafika, design.

8#

Próbálj ki többféle dolgot, mely által jobban megismerheted Önmagad és a barátaidat.

9#

Tanulj három új készséget 2019-ben, mely a pályafutásodban nagy előnyt jelent.

10#

Mosolyogj többet! : )